La doar 17 ani, Adina Diaconu demontează orice mit răutăcios cu olteni veniți la Timișoara, căci înainte de majorat, tânăra jucătoare de tenis de masă slătineancă e la un pas să intre în Cartea Recordurilor. Sportiva cu dublă legitimare la LPS Slatina și ACS Dumbrăvița a prins pe ”ultima sută” locul întâi în topul sportivilor din Timiș în 2016, după ce a reușit, alături de Andreea Dragoman, să spargă monopolul ochilor oblici din tenisul de masă mondial.

În 2016, slătineanca a simțit gustul succesului chiar pe final de an, la Cape Town, unde ea și Andreea Dragoman au reușit aproape imposibilul, medalia de aur la Mondialul de tenis de masă pentru juniori, în proba de dublu. Cele două campioane au învins o adevărată ”armată” de asiatice, pentru ca la final, ”Deșteaptă-te, române!”, să se audă și în Emisfera Australă. Și nu a fost puțin lucru, căci a fost o bătălie pe care Bătrânul Continent a câștigat-o pentru prima dată. ”Da, a fost unul dintre cei mai buni ani ai mei. Am obținut două medalii de aur la Campionatul European și o medalie de bronz, iar acum, pe final de an, un rezultat excepțional, neașteptat, o medalie de aur în proba de dublu fete. E prima medalie din istorie pentru Europa la Campionatele Mondiale, și încă o medalie de bronz la simplu”, a declarat Adina Diaconu.

Oferte echipament JomaCatalog 2018 JSport.ro - Joma, Cluburi, echipamente sportive, echipe

Rezultatul a urcat-o pe Adina Diaconu pe locul întâi în Timiș, alături de luptătorul Ivan Guidea și atleta Adelina Pastor, după anunțarea rezultatelor oficiale, dar la timp pentru gala de premiere. ”Nu știu dacă s-a făcut dreptate, dar această dreptate eu mi-am făcut-o, în urma rezultateleor câștigate la Campionatul Mondial, care s-a desfășurat de curând. Eu le mulțumesc tuturor”, a spus tânăra sportivă despre ”răsturnarea” de clasament. Slătineanca a dezvăluit că locul 6 la echipe le-a ambiționat pe ea și medieșeanca Andreea Dragoman. ”A fost un campionat foarte greu. De la început, noi am plecat cu ideea să obținem o medalie la echipe, pentru că acolo ne era mai ușor, să zic așa, fiind asiaticele foarte bune. Dar după eșecul de la echipe ne-am mobilizat mult mai mult la celelalte probe și am crezut în șansa noastră până la final. Am văzut că putem învinge și asiaticele, care de doi-trei ani sunt de neînvins la Campionatele Mondiale”, a dezvăluit Diaconu.

Diaconu și Dragoman, sportive fără „mentalitatea românească”

Dacă la multe sporturi ne putem plânge că sportivii români cedează sub presiunea concursului când sunt conduși, nu a fost și cazul celor două românce de aur, care au avut nervi și palete mai tari decât adversarele lor din Hong-Kong. ”Și în finală, dar și în semifinală am fost conduse cu 3-2, 10-6. Sportivele Din Hong-Kong au avut patru mingi de meci pentru a intra în finală, dar noi am fost chiar foarte unite în acest dublu. Ne-am dorit foarte mult, iar în finală am zis că nu avem nimic de pierdut. Pur și simplu am comunicat foarte mult noi între noi, ne-am dorit foarte mult și totul a mers perfect. Am început chiar foarte bine, cu scorul de 3-0, apoi, nu știm, cred că ne-am deconcentrat puțin. Poate ne-am și relaxat, pentru că aveam 3-0, dar, încet-încet, ne-am revenit, chiar dacă ele au făcut 3-2, și am reușit să rămânem în meci concentrate”, a povestit jucătoare Dumbrăviței despre marea finală de dublu.

Clubul bănățean negociază transferul Andreei Dragoman de la Romgaz Mediaș. Nicoleta Husar și ACS Dumbrăvița vor să se ”betoneze” pentru al patrulea titlu consecutiv, iar Adina Diaconu ar fi încântată să fie și la club colegă cu partenera de dublu. ”Bineînțeles, pentru că noi suntem cele mai bune sportive de la junioare din România. Bineînțeles că mi-aș dori să o avem și pe ea, echipa noastră va fi mult mai puternică acum, să obținem și al patrulea titlu consecutiv la echipe”, a precizat Adina Diaconu despre negocerile dintre cele două cluburi din Superligă.

Mai puțin până în Cartea Recordurilor

Anul 2017 o poate duce pe Adina Diaconu în Cartea Recordurilor, în ceea ce privește titlurile europene la juniori. Este și ultimul an la junioarat al fetei pregătite de Petre Arnăutu și Nicoleta Husar, iar 2016 poate fi o trambulina excelentă spre o performanță de excepție. Diaconu mai are însă și noi motivații, deoarece visează și la un aur la individual. La Cape Town, a fost singura europeană din ”sferturi”. ”A fost o mândrie și pentru Europa, dar mai ales pentru România, pentru că de mulți ani un european nu a mai obținut această medalie la simplu. Pentru mine este o medalie foarte importantă, acesta este visul oricărui sportiv, să obții medalii în proba de simplu, acolo unde îți arăți adevărata valoare”, a recunoscut Adina.

Olteanca de la Dumbrăvița spune că nu vrea ca dorința să-l egaleze pe Vladimri Samsonov în Cartea Recordurilor să îi fie o presiune suplimentară. ”Până acum am 12 titluri europene. Sunt pe locul doi, mai am un an la junioare, pe primul loc este Vladimir Samsonov, un sportiv din Belarus, cu 13 medalii. Eu sper anul viitor, când Europenele se vor desfășura în Portugalia, să obțin minimum două medalii de aur. Dar mai este până atunci, eu trebuie să mă pregătesc, să fiu sănătoasă și să nu fie ca o presiune în plus pentru mine. Trebuie doar să-mi fac jocul și cred că totul va veni de la sine”, a explicat Diaconu.

Însă ambițiile Adinei Diaconu nu se opresc la anul care stă să înceapă. Jucătoarea de tenis de masă vrea să calce pe urmele Elizabetei Samara, Dianei Dodean sau ale lui Bernadette Szocs și în 2020, să concureze la Tokio, la Jocurile Olimpice. ”Acesta este obiectivul meu în următorii patru ani, să particip la Jocurile Olimpice și, de ce nu, să obțin și o medalie. Dar principalul meu obiectiv este să mă calific, pentru că în România avem  foarte multe senioare bune și trebuie să fiu la nivel înalt mereu”, a conchis talentata sportivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.