Joma - JSport.roJSport.ro

Plecat la început de primăvară în Nepal, pentru a escalada masivul Dhalaugiri, Horia Colibășanu nu a reușit deocamdată să revină acasă. Alpinistul se află în acest moment în Kathmandu, după evacuarea localității Namche, alături de slovacul Peter Hamor, și speră să poată reveni în Europa cu un charter, până în Franța.

Din localitatea micuță, alpiniștii au zburat în mai cunoscutul Kathmandu. ”La 6 dimineața la aeroportul Tenzing-Hillary. Avioanele vin din Kathmandu și stau câteva minute până urcă pasagerii. Apoi decolează folosind fiecare metru al pistei înclinate, de 527m fix. Avem un grup de francezi în avion și decolarea pare un fel de distracție în montagne-rousse în Disneyland. Avionul merge printre versanți o vreme, iese de pe vale și face stanga, spre Kathmandu. Mergem paralel cu munții Himalaya, vedem Everestul în depărtare. Ne luăm rămas-bun, un an sigur nu îi vom mai vedea, dacă nu mai mult. O oră și suntem în Kathmandu, un drum altfel de patru zile pe jos și o zi cu mașina”, povestește alpinistul timișorean pe pagina sa de Facebook. 

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

În capitala Nepalului, restricțiile sunt aproape la fel ca în România, deși cazurile de coronavirus sunt mult mai puține. ”Totul e pustiu, centrul așișderea. Mașini, pietoni, bicicliști răzleți. Stația e in Thamel, centrul turistic. De acolo, fiecare pe jos cu bagajele în cârcă. Ne cazăm și tatonăm orașul. Farmacii deschise, la fel și magazine alimentare. Restul închis. Avem voie să umblăm pe jos, cât timp avem masca pe față. Doar că unde să umbli? La hotel, o indiancă face scandal că s-a terminat puiul la dhal-bat. Are o voce stridentă în engleză, iar chelnerii nepalezi, superpoliticoși, nu știu cum să o liniștească. Are o engleză și un ton care zgârie pe creier. Teoretic, ar fi trebuit să fie aici numai oameni de munte, relaxați, civilizați”, spune Colibășanu.

Deocamdată, Colibășanu va rămâne în Kathmandu. ”Nu se anunță zboruri. Ne gândim să luăm un apartament, să nu stricăm banii la hotel, dacă stăm mai mult. Va trebui să ne gătim. Dacă echipa slovacă nu mă lasă să mă ocup de omlete, va trebui să fug cu motocicleta prin India sau să îmi iau nevastă nepaleza. Gătitul e chiar limita extremă a capabilităților mele. O mare parte din meniu e orez și nu ai unde manca altundeva. Noroc că avem proviziile de slană și cârnați, altfel ni s-ar tăia picioarele până în cameră”, mai adăuga Horia Colibășanu, pentru cei care îi urmăresc activitatea pe Facebook.

Potrivit statisticilor mondiale, în Nepal sunt cinci cazuri confirmate de covid-19, dintre care unul a și fost declarat vindecat.

foto: facebook.com/pg/horia.colibasanu

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.