Joma - JSport.roJSport.ro

După patru ani în care a luat aurul în Superliga feminină de tenis de masă, în 2018, ACS Dumbrăvița a câștigat argintul, după o înfrângere în finala cu Farul Constanța. Un an greu, în care echipa de senioare antrenată de Nicoleta Husar le-a pierdut pe talentatele Adina Diaconu sau Andreea Dragoman, iar antrenoarea atrage atenția asupra faptului că tenisul de masă românesc necesită investiții pentru a rămâne un sport de top la nivel internațional.

Toamna aceasta, Dumbrăvița a început sezonul în componența cu sârboaica Izabela Lupulesku, Andreea Zanfir, Mihaela Dospina, dar și recent transferata ucraineancă Yanina Kokunina. După turneul contând pentru tur, Dumbrăvița e pe locul secund. Nicoleta Husar recunoaște că schimbul de formulă în echipă a contat. ”Am fost la un pas să luăm al cincilea titlu. Sperăm, luptăm anul acesta. Suntem deocamdată în tur pe locul doi, și la retur și în play-off sperăm să fim din nou campioni.  Uneori contează și acest lucru, datorită faptului că jucătoarele ajung la o vârstă, își întemeiază familii doresc să aibă și câte un copil. Vin generații puțin mai tinere. Deocamdată stăm în formula în care am început anul competițional. Acum e chiar perioada de transferuri, între 15-30 și vom vedea dacă vom mai face o mică schimbare”, a precizat antrenoarea.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Experimentata antrenoare a criticat autoritățile pentru premierile din ultimul an. ”Dar trebuie să ne mai gândim puțin și la partea financiară de multe ori. Și asta contează. Am avut anul trecut promisiuni că se va face o premiere, care nu s-a realizat, cel puțin din partea Consiliului Județean Timiș. Poate anul acesta au reușit să facă rost de fonduri să premieze măcar persoanele care merită. Noi nu plângem acum în mod special pentru această premiere. Dar trebuie să ținem cont că noi nu lucrăm numai cu seniorii, ci și cu categorii foarte mici de copii. Avem de la vârsta de 7 ani, până la 18 ani. Chiar acum de curând am venit și de la Openul Serbiei, unde am luat două medlaii de aur și două de bronz”, a spus, sinceră, Husar.

La gala Direcței Județene pentru Sport și Tineret Timiș, președintele CJT a precizat că așteaptă mai mult proiecte pentru finanațrea sportului juvenil. ”Stau și mă gândesc, de pe o parte, dacă se pune accent mai mult pe copii. Ce facem cu seniorii? Nu ne mai interesează seniorii? Vedeți cum s-a făcut exprimarea, că se doresc proiecte pentru copii și juniori, și e foarte bine acest lucru, pentru că dacă nu facem lucru cu copiii, sigur că nu o să-i avem la nivel de seniori. Sigur că sistemul e nivelat. E o problemă la nivel de Guvern, nu neapărat la Consiliul Județean Timiș. Poate că și dânșii doresc. Și eu aș dori să cred că o lege în țara asta se poate schimba cu bunăvoință, încercând să se ia oamenii implicați la o masă rotundă și să se discute și să se ia soluțiile cele mai optime”, a comentat antrenoarea de la Dumbrăvița limitele legislative privind investiția din bani publici la seniori.

Nicoleta Husar spune că la nivel mondial, românii nu se mai bat doar cu sportivii cu ochi oblici, și că India vine tare din urmă. ”Peste tot în lume ne invadează jucători din India, care până acum nu se știau prea mult, cel puțin pe sportul nostru. Au investit o grămadă de bani, pe termen de zece ani de zile și acești sportivi au obținut și ei rezultate. Dar fără ajutor financiar, dacă vorbim la nivel de juniorat, nu vom avea mai departe echipe cu care să ne mândrim că mergem la Tokio  sau la alte olimpiade. Vom vedea cu ce reușim să ne prezentăm peste un an, când va trebui să participăm și la Olimpiadă”, a precizat Husar.

Antrenoarea crede că tenisul de masă ar trebuie să devină sport de interes național în România, după model unguresc. ”Eu zic că așa ar trebui să se și întâmple. Ținând cont că la Campionatul Mondial de juniori Cristian Pletea a obținut o nedalie de bronz, care nu este foarte ușor de obținut, mai ales la băieți, unde știm că sunt foarte mulți asiatici de fiecare dată. Eu cred că Guvernul și Federația Română de Tenis de Masă trebuie să se orienteze spre toate cluburile, să dea un sprijin cât mai bine. Fără acest lucru nu o să-i creștem pe copii. Tot discutăm cum să-i mai creștem, cu sponsori, cu ajutor de la părinți. Dar astăzi copii sunt tentați la foarte multe lucruri și nu știu în viitor câți antrenori vom reuși să ne mai menținem sportivii în sală, pentru că asta va fi o problemă. Încercăm tot ce se poate, cu toate metodele pe care le știm, să-i atragem. Dar trebuie să fie motivați, pentru că ne trezim că la 18 ani pleacă undeva la o echipă puternică. Noi muncim foarte mult, 12 ani, și nu mai putem să-i susținem pe plan local și după aia ne pare rău”, a mai spus Nicoleta Husar.

foto: dumbravitatv.ro

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.