Joma - JSport.roJSport.ro

Horia Colibășanu a stabilit o nouă performanță unică pentru alpinismul românesc. Timișoreanul a urcat marți dimineața pe Everest, la cota 8.848, fără oxigen suplimentar și fără șerpași, și astfel, a ajuns la al optulea vârf de peste 8000 de metri escaladat în cariera sa de alpinist.

Ultima ascensiune a durat 12 ore, de la cota 8.300, ultima la care Colibășanu s-a oprit. La expediția internațională cu numărul 19, timișoreanul a urcat în paralele cu șerpașii care au instalat corzile pe Everest, pentru sezonul 2017. Alpinistul a ales să plece mai repede pentru a evita îmbulzeala ce ar fi putut să îi reducă timpul de expunere la mare înălțime, dar și pentru a avea timp să încerce de mai multe ori în caz de vreme nefavorabilă. ”A fost oribil de greu, foarte, foarte frig. Am reușit. Sunt bine, fac pozele de pe vârf și cobor. De partea cealaltă a vârfului se văd expedițiile care urcă pe ruta sudică”, a transmis Colibășanu după ce a ajuns în vârf.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Ambiția lui Colibășanu e să urce pe toate vârfurile de peste 8.000 de metri din lume, în total 14. Acum, i-au mai rămas șase. De altfel, alpinistul este considerat cel mai bun din România, iar escaladarea vârfului K2 (8.611 metri) fără oxigen suplimentar și fără șerpași este considerată cea mai mare parformanță din alpinismul românesc. Totuși, greul nu a trecut pentru Colibășanu, care începe acum coborârea. Sportivul legitimat la CS Alternative Timișoara se va opri la 8.000 de metri, fiind deja foarte obosit după ascensiune.

Cele mai notabile performanțe ale lui Colibășanu sunt considerate ascensiunile pe Annapurna, K2 și Dhaulagiri. Concret, munții pe care i-a mai cucerit cel care lucrează ca dentist sunt, cu altitudinile de rigoare: K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.027 m), Annapurna (8.091 m), Makalu (8.463 m), Lhotse (8.516 m). Colibășanu e singurul român care a primit distincția „Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.

foto: facebook.com/horia.colibasanu

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.