Joma - JSport.roJSport.ro

Horia Colibășanu a respectat ”tradiția” și a plecat și în acest început de primăvară într-o expediție în munții Himalaya. La fel ca mulți alpiniști europeni, și stomatologul timișorean a rămas blocat în Nepal, din cauza restricțiilor generate de pandemia de coronavirus. Blocat într-o țară despre care știe că are un sistem medical precar, Colibășanu speră să revină acasă cu un avion charter.

La început de martie, Horia Colibășanu a plecat spre Nepal alături de soția Andreea și de o altă timișoreancă, Ioana. Între timp, femeile au fost nevoite să abandoneze expediția. Horia Colibpșanu a rămas cu bunul său prieten, alpinistul slovac Peter Hamor. Autoritățile nepaleze au decis să interzică escaladările pe vârfurile înalte. Astfel, timișoreanul nu a mai putut ajunge pe vârful Dhaulagiri (8.167 m), și a trebuit să se ”consoleze” cu masivul Kalapathar (5.643 m). Destul de nesatisfăcător pentru alpinistul care în 2017 a bifat o premieră pentru alpinismul românesc, escaladarea vârfului Everest (8.848 m)  fără oxigen suplimentar și șerpași.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Acum, Colibășanu și Hamor sunt blocați în Valea Khumbu. ”Suntem in Namche Bazar, 3500m. Valea Khumbu. Zborurile internaționale sunt închise până în 31 Martie.  A doua zi după sosirea aici, poliția sau armata, nu știu exact pentru că sunt îmbrăcați cam la fel, palton de camuflaj și pantaloni de trening, a închis ieșirile din sat înspre partea superioară a văii. Adică nimeni nu are voie să mai meargă pe trek în sus. În jos spre Lukla se poate, dar ce folos, cât timp nu zboară cursele interne spre Kathmandu, iar satul este copleșit în termeni de spații de cazare de cei 200 turiști ce așteaptă acolo.  Din Lukla se poate cobora pe trek, pe vale 4-5 zile până spre Jiri, unde există o șosea care duce spre Kathmandu. Dar nici autobuzele sau mașinile de teren nu au voie să umble. Lockdown total”, spune Colibășanu pe pagina sa de Facebook.

Românul simte deja o teamă instalată în sate. Site-ul World o Metter spune că în Nepal s-au confirmat trei cazuri de coronavirus, dintre care unul e declarat vindecat. ”Un alt aspect este că pe televizoare este întruna subiectul corona. Și cum în gospodăriile nepaleze tv-urile sunt nelipsite, înainte cu mult a mașinilor de spălat sau frigiderelor, am observat în ultimele două zile și o schimbare a comportamentului localnicilor față de noi. Inițial prietenoși, acum doar cei din centrul satului și crâșmele din jur se mai poartă la fel. Pe măsură ce mergi spre periferie, oamenii își pun mâna la mască atunci când trecem, iar in unul din satele de lângă ne-au făcut semn cu mâneca la nas să nu trecem prin sat și să o luăm pe poteca «de centura». Îi înțeleg, chiar dacă Nepalul are un singur caz de Covid, un student nepalez venit din Franța, răspândirea epidemiei pe vai sau in Kathmandu ar fi un real dezastru pentru o țară cu un sistem medical aproape inexistent”, explică alpinistul.

Chiar dacă plimbările prin valea nepaleză nu îi displac, Colibășanu vrea să revină acasă cât mai rapid. ”De acum o oră exista știri că se vor organiza curse charter spre Europa de către țările UE, și rescue flight din Lukla de către ambasada Franței. E momentul să redevin francofon, francofil, latin și ce mai e nevoie. Probabil va trebui să coborâm ân Lukla, iar eu trebuie sa contactez ambasada română din Delhi, India, în Nepal neexistând una, pentru a fi pus pe ceva lista de salvare/repatriere. Parcă văd că de la munte ajung direct la mare, în carantină la Mamaia. Și o să mă și bucur când reușesc asta”, mai spune Colibășanu pe Facebook.

Născut în 1977 la Slatina, Horia Colibășanu este de profesie stomatolog și s-a stabilit în Timișoara. Activitatea sa de alpinist este subiectul documentarului Superhombre.

foto: facebook.com/pg/horia.colibasanu

 

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.