Joma - JSport.roJSport.ro

Din punct de vedere sportiv, anul 2018 s-a terminat, chiar dacă din punct de vedere calendaristic, îi parcurgem ultimele zile. Un an în care echipele au dispărut, rând pe rând din sportul timișorean, unul rămas încă cu destule ”partituri” de interpretat, dar, inevitabil mai sărac decât era în urmă cu un an. Unul în care dictonul îndrăgitului Jack Sparrow – ia tot ce poți, nu da nimic înapoi (take all you cand, give nothing back) – s-a dovedit a fi păgubos.

Anul a început pentru Timiș cu 12 echipe prim-divizionare la sporturile de echipe (ACS Poli, Informatica, CFR Timișoara, Fortuna Becicherecu Mic, Timișoara Saracens, SCM Poli, BC SCM Timișoara, SCM Timișoara baschet feminin, Timba, Agroland, CSM Lugoj, CSU UVT Timișoara). Un adevărat corn al abundenței, bazat însă pe resurse puține: bani insuficienți, atât publici, cât și privați, infrastructură repetentă, public așa și așa, manageri în aceeași notă. Primele semne de ”destabilizare” au început la trecerea dinspre primăvară spre vară. Totuși, un paradox, căci după ce s-au luat două titluri, la rugby și futsal, și s-a participat în cupele europene la precedentele două discipline, plus volei, a urmat reculul.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Mai întâi, au fost voleibaliștii de la UVT, o echipă în mare măsură de tip ”ABBA” în ultimul deceniu. ACS Poli a retrogradat din prima ligă, previzibil, după ani în care a tot fost „acolo”. De data aceasta, imprevizibil, după al zecelea trofeu, finanțatorul Dan Dinu decidea să se retragă de la echipă de rugby, tot în ”zorii” verii. De altfel, Timișoara Saracens resimte și acum semnele de instabilitate, care se poate accentua și mai tare în 2019. A venit apoi o decizie firească la SCM Timișoara, un club ce constituie un veritabil model de ”așa nu” de management sportiv.

După ce s-au întins mai mult decât le permitea plapuma, din toate punctele de vedere, financiar, infrastructural și al popularității, cei de la clubul de drept public au fost nevoiți să renunțe la echipa de baschet feminin, prim-divizionară , și la cea de handbal feminin, din divizia secundă. Două echipe înființate total inoportun, baschetul, după eșecul dovedit al defunctului club Danzio, iar handbalul, ca o copie fără sens a echipei Universității. Și cum în sport, artificialul nu supraviețuiește ușor, a venit și dispariția firească.

Tot de pe scena baschetbalistică a ieșit și Timba. Cu un nou regulament impus de federație, clubul privat, împovărat oricum de datorii, a decis să facă un pas în spate și să renunțe, temporar spun ei, la activitatea de seniori, dar să aibă în continuare echipe de copii. Toamna a adus și ea o numărătoare cu ”pagubă” de un boboc: CFR Timișoara și-a sistat activitatea în fotbalul feminin, după ani de zile în care a dus-o de pe azi pe mâine. Nici iarna nu ne-a scutit de prosoape ”aruncate pe nămeți”.

Spre finalul de an, finanțatorul Informaticii a decis să facă și el un pas în spate, iar semnele de destabilizare se resimt deja le club. ”Bomboana de pe colivă” a fost ieșirea din scenă a clubului Agroland Timișoara, de la înființare proclamat ca un model de mare seriozitate, însă care în realitate, a aruncat de-a lungul timpului toate principiile trâmbițate inițial: renunțare la Dan Jitaru, reunțarea la ideea de a crește tinere timișorence, renunțare de a juca doar cu românce, renunțare la proiectele de beach volley, renunțare la implicarea în federație și, în cele, din urmă, inevitabil, renunțarea la propria existență.

În anul 2018, Timișoara nu a fost un vas de croazieră atacat de pirați lacomi. A fost un vas n care lucrurile au ”implozat” de sub punte. Dacă vântul nu a mai fost din pupă, în majoritatea cazurilor, a fost din cauza deciziilor proaste luate de cluburi, care au mers prea puțin pe un marketing serios, o promovare a elementului autohton și o investiție în infrastructură. Înghesuit pe aceeași felie de ”prăjitură”, vasul a început să ia apă și la babord, și la tribord. Pentru ca, de cele mai multe ori, mentalitatea a fost de ”ia tot ce poți, nu da nimic înapoi”. Cu heirupul. Fără a ține minte că de pe lumea cealaltă se întorc doar pirații adevărați, ajutați de cei care le sunt alături din alte motive decât cele materiale.

 

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.