Joma - JSport.roJSport.ro

Starea de urgență are impact și economico-juridic la SCM Timișoara, după ce activitatea sportivă s-a întrerupe de aproape două săptămâni. Marți, sportivii, antrenorii, dar și managerii de secții și colaboratorii au primit decizii de suspendare a contractelor cu clubul de drept public al primăriei. Cei care doresc, își pot rezilia contractul. Situația a fost explicată de directorul Vasile Rușeț.

În total, 103 persoane au primit documentele de notificare pentru suspendare activității. Sportivi și antrenorii vor beneficia de șomaj tehnic, în valoare nu mai mare de 75% din salariul mediu pe economie brut. ”Sâmbătă, Guvernul a dat Ordonanța de Urgență 30 pe 2020, despre categorii de oameni, din domeniile afectate de această stare de urgență. În baza acestei ordonanțe, am redactat deciziile  prin care se suspendă contractele de activitate sportivă pentru cei de la club, deoarece în această perioadă nu este activitate sportivă. Anumite categorii vor beneficia de acest șomaj tehnic, cei cu funcții sportive”, ne-a declarat directorul clubului Vasile Rușeț.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Pentru șomajul tehnic garantat de stat pe perioada stării de urgență nu sunt ”eligibili” și cei de comunicare, marketing și staff-ul medical, sau cei care colaborau cu clubul prin PFA sau SRL. ”Pentru cei care nu vor primi șomaj tehnic, contractul se va prelungi automat, pe perioada pentru care este semnat. Sportivii și antrenorii oricum aveau contract în funcție de calendarul competițional”, explică Rușeț. Practic, înseamnă că cei care au contract, spre exemplu, de 12 luni, îl vor exercita 12 luni, doar că pentru perioada stării de urgență nu vor fi plătiți. Ulterior, contractul se va prelungi automat cu cât durează starea de urgență, pentru a-și atinge durata stabilită prin acte.

Practic, până în 24 martie, sportivi iau partea de bani raportată la salariul din contract, iar din 24, șomaj tehnic. Banii vor veni tot de la club, dar ulterior, SCM îi va recupera de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș. ”Banii tot clubul îi va plăti și pentru șomajul tehnic, iar ulterior, urmează să îi recuperăm de la stat. Am făcut deja documentele, oricum cererile pentru martie se vor procesa în aprilie. Sperăm ca banii să vină cât mai repede”, spune directorul SCM.

Cei cu contractul suspendat pot cere rezilierea lui. ”Noi i-am informat, că dacă doresc, pot cere rezilierea, conform prevederilor din contract. Deocamdată, nimeni nu și-a exprimat această dorință”, spune Rușeț. La club au rămas șase angajați, care au contract individual de muncă. ”Personalul administrativ este angajat cu contract de muncă. Avem șase persoane”, spune Rușeț.

În ceea ce privește restanțele, Rușeț spune că secțiile de baschet, handbal, rugby și tenis sunt plătite doar pentru anul 2019. ”Am achitat integral luna decembrie, de acum două săptămâni. Am premise ca până la finalul săptămânii viitoare, să achităm o parte din salariul pe ianuarie. Vom vedea, în funcție și de câți bani va avea disponibili primăria”, a mai precizat Vasile Rușeț.

foto: Constantin Duma

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.