Joma - JSport.roJSport.ro

Nu știm dacă Radu Țoancă s-a gândit la proverbul românesc care spune că e mai bine să fii fruntaș la sat decât codaș la oraș. Cert e că primul director al SCM Timișoara va merge să fie primul director al Clubului Sportiv Comunal Dumbrăvița, din motive ce țin, în principal de revenirea sa în politică, mai precis, în PSD.

SCM Timișoara a apărut în 2015, după ce echipele de rugby, baschet și handbal nu mai puteau fi finanțate prin cotizații din bani publici, în urma unei decizii a Curții de Conturi. De atunci, clubul a fost condus de Radu Țoancă. Între timp, directorul a revenit în PSD și va candida anul viitor pentru un post de consilier local. Până atunci, merge o scurtă vreme la Dumbrăvița, unde primarul Victor Malac e tot pesedist, nu liberal, ca Nicolae Robu. ”De mâine sunt directorul clubului din Dumbrăvița, la înființarea căruia am pus umărul. Voi sta probabil 6 luni, îmi doresc ca la alegerile locale să obțin un nou mandat de consilier local în Timișoara. Este o poziție mult mai favorabilă sportului decât una de ordonator de credite sau de funcționar public, este o postură legislativă prin care pot face lobby să vină cât mai mulți bani de la buget. Nu am vrut să rămân aici în campania electorală pentru că nu am vrut sub nicio formă, ca orientarea mea, alta decât a primarului, să antreneze clubul în dispute partinice”, a precizat Țoancă, în ultima zi de director la SCM.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Radu Țoancă a venit și cu cifre despre bugetul SCM-ului, club ce mai are o secție de tenis și una de motociclism, înghețată, deoarece Cătălin cazacu este vedetă TV și nu mai participă la competiții. Anul acesta, fără rectificări bugetare, SCM Timișoara beneficiază de un buget situat undeva la 20 de milioane de lei. De aici, 5,88 de milioane s-au dus pe arieratele pe 2018. Acum, clubul mai are 2 milioane de lei necheltuiți, suma care depinde însă la ordonanțarea plăților de disponibilități de cash din primărie, deoarece SCM nu are cont bancar propriu. Deocamdată, nu se spune oficial cine îi va lua locul lui Țoancă, deși neoficial se vorbește de liberalul Vasile Rușeț. ”E apanajul domnului primar să numească un director interimar și într-un răstimp scurt, să se organizeze un concurs pentru ocuparea postului. Așa este moral și legal”, a precizat Țoancă. În 2015, Țoancă a devenit inspector la Parcul Copiilor și a fost mutat la conducerea Sport Club Municipal.

Țoancă neagă că dacă nu vor fi bani la club, se va desființa vreuna din secții. ”Discuția nu a venit din zona administrativă, de la ordonatorul de credite. Au mai fost discuții în club, eu le-am stopat cu brutalitate. pentru că nu mi se pare normal să desființăm o secție și să ducem banii la altă secție, pentru că avem echipe emblematice de baschet, handbal și rugby. Sunt niște aberații ale unor minți care nu văd fenomenul sportiv din Timișoara în ansamblul său. Nu ne putem compara cu CSM București, club înființat acum 11 ani. Nu ne putem compara cu CSM București, sunt echipe cu o veche istorie sportivă a Banatului. Acest club nu s-a înființat pentru a crea niște echipe, ci s-a gândit o strategie la nivel de municipiu, nu cum a fost la Oradea, Pitești sau Craiova. Noi am fost obligați să creăm această structură”, a precizat Țoancă cu referire la problema finanțării din 2015.

La SCM a sosit zilele acestea și o cerere pe legea 544 a liberului acces la informații de interes public, pentru date despre secții, bugetul alocat pe secții, sportivi, salarii sau prime. Cererea e semnată de liderul USR Timișoara, Dan Reșitnec. Țoancă, care va fi adversar politic în campanie cu USR, partid ce a devenit popular în Timișoara, spune că e deranjat de acest document. ”Mă deranjează că fac aceste cereri acum. De ce nu le-au făcut acum patru ani, acum trei ani, acum doi ani?”, spune Țoancă.

foto: pressalert.ro

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.