Joma - JSport.roJSport.ro

SCM Timișoara stă pe un butoi de pulbere, iar acum nu mai e doar o informație a presei, ci o confirmare oficială din partea celor care conduc secțiile de baschet, handbal și rugby. Problema banilor e tot mai apăsătoare, iar cel puțin o parte a clubului acuză relația deficitară cu directorul Vasile Rușeț. La rândul său, acesta a depus o cerere de încetare a detașării din fruntea clubului de drept public!

Concret, la club sunt restanțe de trei luni de zile de salarii neplătite. Deși data de virare a banilor, cu mențiunea că salariile la club sunt plătite doar din banii primăriei, iar sumele din sponsorizări merg pe cheltuieli de altă natură, este 15 decembrie, până miercuri nu s-a întâmplat nimic. Mai mult decât atât, pentru anul 2020, directorul Vasile Rușeț a propus diminuarea bugetului pentru toate cele trei secții, de până la jumătate din sumele de acum, până la un sfert. În acest context, unii sportivi au plecat sau vor să plece, mai ales cu cât la toate secțiile, sportivi îți plătesc chiriile și utilitățile din salariile pe care nu prea le-au încasat. La baschet s-a ivit o situație specială, cu trei jucătorii care au notificat clubul prin agenții lor pentru salariile restante, iar directorul Rușeț i-a plătit la zi, fără să discute cu managerul secției. Este vorba de Mirel Dragoste, Troy Franklin și Amaury Gorgemans.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Ilie Trițoiu este foarte nemulțumit de tot ce se întâmplă, mai ales că propunerea lui Rușeț este ca bugetul pentru baschet să se diminueze cu 49%. ”Ne aflăm pe un butoi de pulbere. Dacă nu vom reuși să rezolvăm aceste probleme, cel puțin la secția pe care o reprezint, lucrurile o vor lua la vale. Sunt jucători care vor să plece, care nu mai vor să continue nici măcar în luna decembrie. Îi înțeleg, au familie, au copii, sunt neplătiți de trei luni și plătesc de la ei chirii, utilități. Zi de zi îi amenință proprietarii că îi dau afară din apartamente, restaurantul la care mănâncă sunt zilnic, hotelurile din țară ne mai primesc doar cu banii în avans, autocarul cu care mergem ne spune de fiecare dată că este ultima dată când ne duce. Odată cu numirea noului director, din păcate, managementul clubului a devenit mai defectuos în loc să ne ocupăm de problemele secțiilor, toată vremea trebuie să facem rapoarte, ca pe vremea comunismului. Statistici, rapoarte despre antrenori, jucători, și chiar nu le văd sensul. Eu public îi cer demisia acestui om care nu are nicio legătură cu sportul”, a precizat Ilie Trițoiu.

În general, este punctul de vedere împărtășit și de managerul de la rugby, Attila Brosovszki, și el nemulțumit de comunicarea cu Rușeț. De la rugby, vor pleca sigur German Aranda și Paea Fonoifua, deocamdată. ”Într-adevăr, cea mai mare problemă este comunicarea. Cu toate că mie mi-a spus că este deschis la orice fel de comunicare, vă pot arăta mesaje, mailuri, orice, chiar și hârtia oficială. Punem niște întrebări, și așa cum ați primit dumneavoastră răspunsuri, am primit și noi. Nu se poate ca înaintea unui meci crucial, cum a fost cel cu Baia Mare, ca o semifinală pentru accederea în finala Cupei României, am cerut să facem un minicantonament de o noapte la hotel, cu mic dejun și ni s-a spus că nu ni se aprobă. Nu este o problemă, pentru că voi achita eu, că nu aveam cum să mai renunțăm la factură, în momentul în care voi primi bani, pentru că proprietarul de la hotel mă cunoaște și mă așteaptă cu banii. Eu sunt privilegiat că nu am biroul aici (n.r. Sala ”Constantin Jude”) și nu pot să fiu jignit toată ziua, dar în ultimele două luni, am asistat la multe scandaluri și certuri, care din punctul meu de vedere sunt cauza managementului defectuos”, a spus Attila Brosovszki.

Managerul secției de handbal, Dan Dumitru, nu a avut critici neapărat referitoare la comportamentul lui Vasile Rușeț, dar a spus că voia să mai transfere doi handbaliști, dar în condițiile datoriilor, se va renunța la idee. În schimb, Milos Dragas și Antonio Pribanic au memorii depuse pentru a pleca. ”Situația la noi a explodat în ultimele zile. Am încercat, cu domnul Doboși, care a fost aproape de noi, să dezamorsăm această bombă. Avem două memorii la federație. Avem un articol în contract cum că data de salariu este 15. Dacă plata nu se face în termen de 45 de zile, sportivul trebuie să depună notificare de plată, iar apoi poate depune memoriu. Totuși, jucătorii SCM-ului merg fără bani acasă și toate eforturile pe care le-am făcut la secția de handbal în ultimii patru ani se vor nărui dacă nu vine cel puțin un salariu până de sărbători”, a spus Dan Dumitru, cu referire la salariul aferent lunii septembrie.

Vasile Rușeț a apărut cumva, oportun, în timpul desfășurării conferinței de presă. Directorul a fost detașat de la data de 15 octombrie, prin dispoziția primarului, de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Polul de Creștere Timișoara, o asociație cu caracter de persoană juridică de drept privat, dar de utilitate publică. Rușeț nu era funcționar public, iar directorul spune că legea nu obliga acest lucru, deși directorul anterior, Radu Țoancă, devenise inspector la parcuri, tocmai pentru a fi detașat în funcția de director al SCM. Rușeț spune că primăria nu va mai băga mulți bani la SCM până nu trece anul 2021. ”Clubul are trei secții sportive de echipă, care pot face performanță, au dovedit acest lucru. Chiar dacă nu suntem pe locul 1, ne batem acolo, când pierdem, pierdem pe greșelile noastre sau ale altora. Consider că în următorii doi ani, când primăria are multe cheltuieli cu proiectul capitalei culturale europene, nu putem spera la mai mult”, a precizat Rușeț, care speră la mai mulți bani din…2022!

Totuși, luni, 16 decembrie, Rușeț spune că a cerut să îi se termină detașarea, pentru că le-a promis conducătorilor de secții că își dă demisia dacă nu se plătește un salariu. Juridic, nu este o demisie, ci o încetare a detașării. Rușeț cere ca postul de director să se ocupe prin concurs și a spus că atunci când a venit la club se așteapta la problemele financiare mari de acum, dar nu și la cele administrative. ”Am cerut încetare detașării cu data de 1 februarie, sau și mai devreme, dacă dispune primarul și organizarea concursului până atunci. Sunt două motive. Primul, cuvântul dat și faptul că am văzut astăzi în presa ceea ce eu aflasem deja de luni, că guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificări legislative, pentru încetarea detașărilor din mediul privat spre mediul bugetar”, a punctat Rușeț. Directorul spune că doar 20% ar avea intenție să se prezinte chiar el însuși la concursul pentru un director ”ne-detașat”.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.