Joma - JSport.roJSport.ro

Vara lui 2017 vine cu așteptări mari la cele trei echipe din primele două ligi ale Timișoarei. Poli Timișoara vorbește de trecerea la un nivel următor, ASU Poli își propune să salte semnificativ în clasament, iar Ripensia pășește fără mari schimbări în eșalonul secund. Obiective îndrăznețe, însă nu toate pe o bază foarte sigură, care se pot conctetiza anul viitor în iunie fie într-un vis frumos pentru suporteri, sau, dimpotrivă, o mare deziluzie.

Poli Timișoara a debutat acasă cu 20.000 de timișoreni pe „Dan Păltinișanu”. Ambele tribune au fost pline, ca în vremurile bune, mai puțin peluzele și fără atmosfera incendiară de pe vremea când Poli se bătea la titlu. Public mult, cu Steaua, formație care aduce mereu oameni în tribune, coroborată cu entuziasmul începerii unui nou sezon, de data aceasta fără minus în clasament. Minusul este unul astronomic în plan financiar, cu restanțe la ANAF, conturi blocate, salarii restante. Poli depinde de un certificat eliberat de ANAF pentru a putea accesa finanțarea din bani publici. O situație deocamdată nerezolvată și care nu aduce nicidecum rezolvarea deplină, întrucât bani dați pe noua lege a sportului sunt considerat ajutor guvernamental, o finanțare care aduce cu sine foarte multe restricții și îngrădiri.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Fără apăsări financiare, ASU Poli își propune un loc 8 în al doilea sezon în Liga a II-a. Cu antrenor nou, transferuri făcute în principal de la linia de mijloc în sus (deocamdată). Multe schimbări, plecările unor oameni de bază, aspecte ce pot afecta omogenitatea echipei. Echipa lui Bogdan Andone e neînvinsă în amicale, dar deocamdată nu și-a măsurat forța cu formații din eșalonul secund. Rămâne de văzut ce adversar vor avea timișorenii la ultimul meci de verificare, unul încă neanunțat până la ora redactării acestui articol. Au venit mai mulți oameni din exteriorul Banatului, dar spiritul promite să rămână același. Arena de bază e Știința, una însă pe care spectacolul tribunei nu e de nivelul de pe bătrânul ”Dan Păltinișanu”. Liga II-a are câteva echipe cu ambiții de promovare și rămâne de văzut cum vor reuși ”băieții în ghete” să își facă loc între echipele cu bugete mari.

În Ciarda Roșie, Ripensia Timișoara parcurge, deocamdată, o vară fără transferuri majore. Echipa lui Remus Steop a jucat până acum doar patru amicale, două cu o echipă ce se anunță o forță a Ligii a II-a, FC Hermannstadt, pe care le-a și pierdut, la fel cum a făcut în Austria. Fără multe ”plombe”, sau cantonament la modul real al cuvântului, antrenorul spune că e încrezător în faptul că echipa se va descurca în campionat. Ripensiștii au un staff numeros, destul de numeros în raport cu lotul, și o istorie ce generează așteptări. Cu fularele cu trofeele de campioni de acum 80 de ani, fanii au așteptări mari. Totuși, cu ușa închisă în nas de autorități, Ripensia are un buget mic și, dacă lucrurile nu se schimbă foarte mult financiar și la nivel de lot, roș-galbenii vor avea o viață deloc ușoară în eșalonul secund.

Între timp, pornind de la premisa că la fiecare dintre cele două echipe, jucătorii talentați localnici nu ar prisosi, constatăm cu îngrijorare cum se pierd tinerii fotbaliști timișoreni. Alex Birău, poate cea mai ”fină” gleznă de la ASU Poli, va juca în Liga a VII-a (!!!) austriacă. La 23 de ani. Darius Buia, jucător foarte talentat, dar frânat de accidentări, a fost adus exclusiv pentru echipa a doua a lui Poli, cu obiectiv de promovare în Liga a II-a. Teoretic, căci dacă clubul va avea neajunsuri financiare, probabil acest aspect va fi lăsat deoparte. Iar exemplele pot continua și vor face subiectul unui material următor.

foto: Constantin Duma, Agerpres

Joma - JSport.roJSport.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.