Joma - JSport.roJSport.ro

În câteva zile, Clujul va deveni epicentrul baschetului românesc și nu numai. O grupă de la Eurobasket Men se desfășoară cu surle și trâmbițe la Cluj, într-o sală superbă. Promisiunile pentru public, la fel de superbe, cu naționala Spaniei adversar direct al Vulturilor. Acum doi ani, Timișoara a găzduit grupa României la Eurobasket Women. Își mai amintește cineva?

Vorbim despre un impact total diferit a doua competiții găzduite de orașe puternice din punct de vedere economic, sportiv și cultural ale României. Competiția de la Timișoara nu s-a desfășurat cu sala plină și ar fi fost și greu să fie așa, dată fiind promovare absolut precară. Desigur, totul a început cu stângul, după ce noua sală ce urma să fie gata, cu această competiței drept ”motor”, nu este gata nici acum și cu siguranță, nu va fi terminată nici la 31 decembie 2017. Diferențele vor fi uriașe între impactul jocurilor de la Cluj și cele de la Timișoara și mă tem că vina va fi aruncată pe publicul timișorean, care chipurile, nu e interesat de sport și nu plătește bilet.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

În Cluj, încă de vara trecută, străzile erau împânzite cu materiale promoționale. Inscripția cu litere volumetrice Eurobasket 2017 trona în centrul Clujului acum un an! La noi, nu numai că nu a existat așa ceva, dar nu au existat nici afișe! Un singur mash a apărut lipit de geamul Sălii ”Constantin Jude”. Când? Cam când a început competiția… Ca să fim clari, ce vedeți în imagine era la Cluj din august 2016, pentru o competiție din septembrie 2017, iar ce vedeți era la Timișoara în iunie 2015, pentru o compeitție din iunie 2015. De asemenea, o serie de ziariști am dorit să promovăm evenimentul și înainte, de când naționala feminină a venit să se antreneze aici. Cei implicați au fost cooperanți cu interviurile, însă, inițiativa a venit strict din partea presei, ca să spunem adevărul, a unei mâini de ziariști! Am întrebat dacă se face conferință înainte, explicația a fost că manualul FIBA nu te obligă. Or, ce nu a fost obligatoriu nici nu s-a făcut…

Rezultatul a fost cel cunoscut de cei din fenomen. Sala a fost doar pe jumătate plină, deși era un Campionat european și în teren erau timișorencele Părău și Stoenescu! Și ce meci a făcut Stoenescu cu Franța! Însă, la vremea respectivă, unii oameni iubitori de sport din oraș, mai în vârstă și mai puțin utilizatori de Internet, spuneau că nici nu știau că Timișoara găzduiește un asemenea eveniment! Federația, dar și primăria, ar fi trebuit să umple orașul cu afișe, anunțuri. Nimic nu s-a făcut din toate acestea. Sigur, faptul că locația s-a schimbat pe ultima sută de metri a dăunat mult, dar asta nu însemna că trebuia să renunțăm la orice promovare. Și pentru că primăria a dat contractul unei firme intrate între timp în insolvență, instituția e și foarte vinovată.

Acum, toată lumea știe că la Cluj vin ”Giganții”. Cu siguranță, cele 10.000 de locuri vor fi ocupate. Desigur, nu suntem ipocriți să nu recunoaștem că baschetul masculin este mult mai popular și spectaculos ca cel feminin. Însă discrepanța dintre cele două evenimente e prea mare, și totul a pornit de promovare în mare măsură! Dacă mulți timișoreni nu au știut de competiție, nu îi arătați cu degetul că sunt zgârciți și neinteresați! A existat buget de promovare? Nu putem să nu ne întrebăm, în definitiv, de ce?

foto: Paul Olar & timisoarastiri.ro

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.