Joma - JSport.roJSport.ro

Anul trecut pe final de an, o veste stâlnise multă rumoare. Consiliul Județean Timiș avea prevăzut în buget o sumă pentru demolarea Stadionului ”Dan Păltinișanu”, al cărui proprietar este. În stil românesc însă, deocamdată nici nu a fost vorba de așa ceva. Cât despre proiectul pentru noua arenă, ridicată pe aceeași locație, deocamdată lucrurile se mișcă foarte încet, astfel că, cel mai probabil, ”Marele Oval” va fi în picioare și în anul 2020.

După ce CJT a prevăzut o sumă ce ar fi ajuns, în mare, doar pentru avizele necesare pentru demolarea unui obiectiv de proporții, în aprilie, în plină campanie electorală, Ministrul Dezvoltării a anunțat că la Timișoara se va ridica un stadion nou, prin Compania Națională de Investiții. Până la urmă, în a doua parte a anului, tot una marcată de alt scrutin electoral, CNI a scos la licitație studiul de fezabilitate pentru noua arena, una de 30.000 de locuri, cu tribune acoperite și fără pistă. Licitație începută în septembrie, pentru care șase firme au depus oferte. Deocamdată, CNI nu a anunțat câștigătorul, iar sărbătorile se apropie și multe zile de la finalul de an vor fi nelucrătoare! Dar situația e ”normală”, dat findcă toate agențiile, direcțiile sau companiile de stat sunt tulburate de vântul schimbării pesediștilor cu peneliști.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Președintele CJT a anunțat oricum că nu se va începe demolarea arenei până când nu va fi gata și proiectul noului stadion, nu doar studiul de fezabilitate. Termenul pentru realizarea studiului de fezabilitate va fi de șase luni de la semnarea contractului, care e greu de crezut că se va semna în ultimele zile ale acestui an. Așadar, până în a doua jumătate a noului an nu vom avea nici măcar studiul terminat. Or, fără studiu de fezabilitate, nu se face niciun proiect tehnic. Așadar, licitația pentru proiectare și execuție nu se pot deschide până nu e finalizat acest studiu. Iar o licitație durează la rândul ei.  Și uite așa, anul se va scurge încet-încet.

Concret, stadionul e însă într-o stare avansată de degradare, cu zone închise din cauza „găurilor”, pentru că valul de pământ pe care a ridicată arena a început să se taseze. Practic, potențiali ”chiriași” există în continuare. Teoretic, echipa de rugby nu va mai fi printre ei, întrucât arena din Ronaț ar trebui să aibă la primăvară un teren practicabil. ASU Poli a jucat doar la început de tur pe cel mai mare stadion din oraș, dar pentru retur, există intenția de a închiria ”Marele oval” la jocurile cu Petrolul, UTA, Ripensia și U Cluj. Iar Ripensia, deși se mutase definitiv pe Electrica, are gânduri de a reveni pe un stadion care, oricât de vechi ar fi, oferă condiții mult mai civilizate.

De asemenea, pe stadion nu este exclus să mai fie competiții de juniori, și, în mod sigur, Diskoteka Festival se va organiza tot aici, în perioada 1-3 mai. Semnele duc însă la ideea că demolarea nu va avea loc nici după concertele la care arena, va fi mai mult ca sigur plină, așa cum era, odată, pentru fotbal. În prezent, degradată, fără necesarele civilizației, precum Internet sau hârtie igienică la toalete, stadionul avea o altă față în vremuri nu demult îndepărtate. În iulie 2017, la meciul ACS Poli – FCSB, imaginile parcă erau, privite acum, dint-o altă viață.

foto: Constantin Duma, Agerpres

 

 

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.