Joma - JSport.roJSport.ro

Ironizată că e ”Recaș”, maltratată de majoritatea celor care au condus-o, folosita de oamenii politici, batjocorită în emisiunile televiziunilor naționale, fără mulți sponsori, părăsită și de public, înglodată în datorii, depunctată și retrogradată. Poli Timișoara, în același timp toate cele mai de sus, dar și autodepășită, aproape finalistă a Cupei Ligii și poate în sfârșit, cu o identitate care se conturează timid. Clubul alb-violet a avut de trecut anul acesta prin veritabile furci caudine, însă a terminat anul cu optimism, chiar dacă sunt încă foarte multe probleme ce fac ca viitorul să stea sub un mare semn al întrebării.

Din toate considerentele de mai sus, am hotărât să începem seria retrospectivă cu Poli, pentru spiritul de luptă dovedit și încăpățânarea nebunească și exemplară de a nu ceda, în ciuda dificultăților. Chiar și așa, 2016 rămâne un an cu mai multe rele decât bune, dacă stăm să judecăm rațional ,pentru clubul alb-violet. În ceea ce privește partea de „documente”, clubul a obținut anul acesta un palmares, dar a și înregistrat la OSIM denumirea de „Poli”. Timpul a fost prea scurt pentru ca și la FRF să se taie particula impersonală de ”ACS”, însă indiferent de context, deocamdată, clubul nu a resimțit pe deplin beneficiile de imagine are aceastor mutări.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Început de an cu epurări, primăvară pârjolită

Poli a început anul sub semnul tandemului Florin Marin-Daniel Stanciu. La dorința antrenorului, susținut de factorii politici, „Flocea” a făcut adevărate „epurări” în lot. De ”plombare” s-a ocupat Stanciu, cu jucători ale căror nume le mai asociem cu figurile lor după câteva clipe serioase de concentrare. Au fost, cu îngăduința dumnevoastră, Prince Rajcomar, Everon Pisas, Abel Suarez, Manuel Torres, Ram Strauss, Bar Aharoni, Lys Gomis și Alex Nimely. Nu știm dacă Stanciu a reîncercat ”schema” numelor celebre din cazurile Fernando Llorente sau Javier Hernandez. Cert este că lui Marin și managerului nu le-a ieșit deloc pasența.

Echipa a ajuns, inevitabil, pe locuri retrogradabile, în contextul în care Goga sau Zicu au fost mult timp accidentați și de multe ori, inutili. Florin Marin a fost demis de primar prin SMS, iar președintele consiliului județean, sătul de aspecte cum că la primii bani sosiți din drepturile TV, Stanciu a avut ca prioritate să-și acopere propriul salariu, i-a făcut vânt și managerului sportiv, printr-o calcealma rușinoasă pentru imaginea fotbalului timișorean. Într-un peisaj caragialian, Poli și-a căutat antrenor și până la urmă, ”Alesul” a fost Petre Grigoraș. Tehnicianul care altădată a făcut minuni la alte cluburi s-a șocat de ce a găsit aici, dar nu a reușit să o ducă pe Poli la liman.

Circul a continuat, iar Timișoara (?!) și-a demis un nou antrenor prin SMS, din păcate, un nou subiect pentru Times New Roman, din seria palmierilor și a anticoncepționalelor pentru ciori. Până la urmă, Poli s-a reorientat spre unul dintre antrenorii de pe lista inițială, Ionuț Popa. Merită să spunem că unul dintre puținii oameni de fotbal, chiar dacă poate nu neapărat foarte racordat la realitățile fotbalului modern, Ionel Bungău, l-a propus de la început pe Popa. Iar antrenorul stabilit la Arad a venit, dar prea târziu, astfel că și corabia a început să ia apă.

Salvatorul de la Pesac

Și totuși, nu s-a scufundat! În mare parte, Poli a prins colacul de salvare după ce Rapidul a intrat în faliment. Chiar și așa, echipa și staff-ul au avut marele merit că s-au pregătit în vară. La fel ca și omul sărac care știe că trebuie să muncească mai mult ca alții pentru a reuși în viață, și alb-violeții s-au reunit primii, fără certitudinea că vor juca în Liga I, chiar dacă în lumea fotbalului, acest lucru se cam știa. De atunci, cu un start greoi, subiect de îndelungi miștocăreli pe la Digisport mai ales, Poli a crescut ca un copil somalez adoptat de o familie care îl iubește ca pe propriul fiu. Cu deosebire că Poli nu e însă atât de iubită, dar a știut să se iubească și să se hrănească singură.

În mare parte, Ionuț Popa e artizanul parcursului umitor din acest an. Pesăcanul a refuzat să se predea, a luat asupra sa și luptele mediatice sau cu arbitrii, unele chiar cu tendințe diversioniste (să recunoaștem, și Poli a marcat din ofsaid și are mule penaltiuri dictate în favoarea-i), atunci când conducerea a tăcut. Apropo, poate nu ar fi rău ca Sorin Drăgoi sau Rică Neagă să fie mai vocali în media centrală, pentru că pare deja ușor prea mult pentru antrenorul Popa. Cu el la timonă, Poli a făcut 22 de puncte pe teren, e în sferturile Cupei României și cu un pas în finala Cupei Ligii.

Tricouri albe, bile negre

Desigur, ca în basmul românesc cu ”sarea-n bucate”, trebuie să amintim și că la Poli au fost multe episoade suicidale din punct de vedere al imaginii. Depășind sezonul trecut, cu primăvara catastrofală, Poli a avut parte de un ”bluf” în vară, cu investitorul Tudose. Au urmat scenele de prost-gust de la meciul cu Târgu-Mureș, când s-a vorbit de o diaree a jucătorilor și când angajatele primarului (mare polist) mai puțin și făceau bairam la vestiare cu adversarii. Problema juniorilor nu e rezolvată nici acum, iar Pedro Henrique e un adevărat ”caz” în cel mai rău sens al cuvântului, cu capricii demne de Domnul Goe, chiar și fără Mamița, Mamițica și Mam’Mare. Sorin Drăgoi a dovedit că știe să drămuiască banii, dar nu e om de fotbal, iar Rică Neaga mai are și el de demonstrat.

Datoria de la ANAF se umflă simțitor, iar clubul are mari greutăți financiare. Nici tensiunile interne nu au lipsit, iar Ionuț Popa a avut momente când a ”adus” varza și fasolea pe terenul de fotbal, deși nu era necesar sau benefic pentru imagine. Publicul e în continuare foarte puțin. Finalul de an, cu meciul jucat în tricouri cu numere scrise cu carioca, a dus echipa pe site-ul de satiră Trolosport. Marii sponsori lipsesc, și nu pentru că nu e echipamentul oficial de joc. Chiar și așa, în contextul greu de la alte echipe, Poli se poate salva de la retrogradare. Însă trebuie să aibă în vedere că după sezonul 2017-2018, revine licențierea.

Și acolo începe adevărata provocare.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.