Joma - JSport.roJSport.ro

Timișoara va avea mai mult ca sigur spital de campanie, făcut de Ministerul Apărării Naționale. La nivel național, există două astfel de proiecte la Otopeni și Stadionul Portul din Constanța. Acum, ministerul vrea astfel de spitale și Timișoara și Bacău, iar locația din Banat va fi mai mult ca sigur Stadionul CFR.

În țară, există și proiecte de spitale de campanie făcute de autoritățile locale. Spre exemplu, așa este cel de la Expo Arad, deja pregătit. În Timișoara, primarul a anunțat că pune la ”bătaie” Sala ”Constantin Jude” pentru a fi spital de campanie al orașului. La fel, autoritățile din Craiova au gânduri similare cu Sala Polivalentă din oraș. Acestea ar fi însă proiecte locale, pe lângă cele ale MApN. Ministerul a discutat cu Prefectura Timiș, iar spitalul va fi o certitudine. Prefectura Timiș dă ca locație Stadionul CFR. ”În urma unor discuții pe care prefectul județului Timiș, doamna Liliana Oneț, le-a avut zilele trecute cu reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, este oficial anunțul că se pregătește instalarea unui spital militar de campanie la Timișoara. După analizarea mai multor locații, cel mai probabil acesta va fi instalat pe stadionul CFR din Timișoara”, anunță Prefectura Timiș, printr-un comunicat de presă.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Menirea spitalelor de campanie este de a prelua ”aglomerația” din spitalele clasice și în niciun caz bolnavii în stare gravă, care au nevoie de ATI. Deocamdată, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara nu are problema că se va umple. Sunt disponibile 250 de paturi după recompartimentarea produsă după ce spitalul a devenit unitatea de tratament doar pentru bolnavii de coronavirus. Pentru Terapie Intensivă, spitalul are 12 ventilatoare, pentru a susține respirație celor care nu mai fac față. În Arad, spitalele sunt însă destul de pline și un scenariu mai urât decât cel din preznet nu este exclus, iar un spital de campanie ar ajuta. ”Sistemul Medical Modular de Intervenție și Tratament de la Timișoara va avea rolul de a trata cazurile ușoare și medii de infectări cu COVID-19 pentru județul Timiș și zona de vest și va asigura decongestionarea altor unități medicale din zona de vest. Unitatea mobilă va avea și o tabără de carantinare, cu o zonă de izolare și triaj pentru cazurile asimptomatice”, se arată în comunicatul de presă al Prefecturii Timiș.

Deocamdată, Prefectura Timiș nu are un număr exact de locuri pentru spitalul de campanie al MApN. Sursele din lumea medicală din oraș vorbesc însă de 150 de cazuri. ”În zilele următoare, MApN va oferi mai multe detalii legate de modul de funcționare al spitalului mobil”, mai transmit autoritățile din Timiș. În județul nostru, avem ca principal spital covid-19 Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara, plus Maternitatea Bega, spital pentru gravide și bebelușii care au noul virus. Spitalele-suport sunt Spitalul CFR Timișoara, Spitalul Municipal din Lugoj, Spitalul Municipal Timișoara, dar și Spitalul Județean Timișoara.

Stadionul CFR va fi, dacă devine spital de campanie utilizat, mai populat ca niciodată în ultimii ani. Arena e într-o avansată stare de degradare. Proprietate a Regionalei CFR, stadionul a fost ani de zile obiect de proces. Miza multor afaceriști care au dorit să investească în zonă erau apele termale din zonă. Nimeni nu a putut lua însă stadionul de la Regională, care nu a investit în arenă. Pe lângă degradarea din cauza timpului, stadionul a fost și mai deteriorat în 2012. După câștigarea titlului, autoritățile locale au promis fără acoperire Stadionul CFR echipei de rugby, iar investitorii au apucat să demoleze puțin tribuna a doua. De altfel, zona de refacere, cu vane, de sub tribună, a rămas de atunci sub cerul liber.

În zona Gării de Nord a existat un stadion încă din 1913. Atunci, s-a construit în Blașcovici un stadion cu tribună de lemn, arena Banatul, construită de inginerul Arnold Jakobi, pe care a jucat legendara echipă Chinezul, care a luat șase titluri în anii 1920. Al Doilea Război Mondial și apropierea de Gara Domnița Elena au făcut ca stadionul să dispară sub bombardamente. De altfel, nu se știe exact dacă terenul fostei arene Banatul este tocmai cel al Stadionului CFR de acum. Arena actuală a fost terminată în 1949 și inaugurată la un amical cu Mateosz Budpaesta. Teoretic, stadionul are 7000 de locuri. Terenul e înconjurat de o pistă de zgură, iar până la tribuna întâi e și un trotuar. Există un teren imens de antrenament la baza sportivă, dar și o sală de box.

Pe Stadionul din Blașcovici au jucat Chinezul, CFR Timișoara sau CAM Timișoara. Puțin timp, acolo a evoluat și Nuova Mama Mia Becicherecu Mic , dar și RCM Timișoara, episodic. Cât despre vechea echipă a ”leoparzilor”, CFR Timișoara și-a atins apogeul în sezonul 1947-1948, când a terminat pe locul 2 în campionat și a jucat finala Cupei României, pierdută cu UTA. Acum, clubul se zbate în subsolul Ligii a VI-a Timiș, într-un anonimat nemeritat pentru istoria de pe strada Nera.

 

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.