Joma - JSport.roJSport.ro

Anul 2020 este fără îndoială unul agitat la nivel mondial. Chiar din ianuarie, relațiile dintre Iran și SUA erau atât de tensionate, încât unii se temeau să nu izbucnească un război în toată regulă. Atunci, portarul Mohsen Babasafari era acasă, în pregătire cu naționala persană. Jucătorul lui Poli spune că nu s-a temut de nimic și a povestit că Iranul și România au în comun mai multe decât am putea crede.

În timpul scandalului din ianuarie, când inclusiv un avion ucrainean a fost doborât de o rachetă, Babasafari se afla la lot. Portarul spune că el și colegii nu au avut nicio problemă. ”Nu am avut probleme în Iran din acest motiv. A fost o greșeală (nr. avionul ucrainean doborât), Iranul și-a cerut scuze. Sportul e sport, iar politica e politică. Eu mă concentrez pe meseria mea. Nu mă afectează greșeala aceea, dar m-am rugat pentru victime. Nu era panică. La final de an, am fost câteva zile acasă cu familia. Nu erau probleme. Iranul e o țară în care se trăiește foarte bine. Avem oameni foarte drăguți și buni. Nu s-a întâmplat nimic între Iran și vreun alt stat. Sunt doar declarații politice. Iranul e cunoscută ca o țară puternică, și e un stat respectat”, a povestit Babasafari.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

În țară însă, cluburile cu jucători iranieni se temeau că dacă izbucnește un război, handbaliștii vor fi înrolați. Babasafari spune că după ce echipa Iranului de juniori a câștigat o competiție de nivel continental, el și colegi au fost scutiți de stagiul militar obligatoriu, care în Iran este de doi ani. ”Da, avem această regulă. Dacă izbucnește un război, noi trebuie să ne întoarcem în Iran. Dar asta nu înseamnă că ești obligat sau că dacă nu ne întoarcem, ne vor ucide. E alegerea fiecăruia. Eu de exemplu nici nu am făcut stagiul militar, pentru că am fost la Jocurile Asiatice pentru juniori și am luat medalia de aur, iar Guvernul a zis că putem să nu facem armata”, a mărturisit Babasafari.

Până la urmă, la Campionatul Asiei, Iranul a luat locul 6. Portarul lui Poli spune că se putea mult mai mult. ”Nivelul campionatului asiatic e bun. Cred că nivelul e între cel din Europa și cel din Africa.  Avem Qatar-ul, Japonia, Coreea de Sud, Bahrain, Arabia Saudită, toate echipe ce joacă un handbal bun. Și noi avem jucători buni. La această competiție am avut toți stranierii în lot. Dar am avut ghinion cu Coreea de Sud. Am făcut niște greșeli și ei au mers mai departe. Am luat acest loc 6, din cauza unor mici greșeli. Cu această echipă, ar fi trebuit să fim în finală”, crede Babasafari.

Despre țara sa, Babasafari spune că are toate condițiile pentru a asigura un trai fericit și că musulmanii șiiți sunt pașnici și înțelegători cu cei din jur. ”Iranul e una dintre cele mai mari și vechi state ale lumii. Suntem urmașii perșilor. Chiar dacă nu are întinderea Imperiului, e o țară foarte frumoasă. Avem toate cele patru anotimpuri. Isfahan, unde trăiesc eu, e unul dintre mai frumoase locuri din lume. Îl recomand turiștilor. Avem un râu care străbate orașul, de milenii. Avem și alte orașe frumoase. Avem fructe fantastice, carne bună. Suntem și mai apropiați de europeni prin gândire. Suntem musulmani șiiți.  De altfel, suntem un grup de jucători care jucăm în România de câțiva ani. Suntem de treabă, pentru că așa am fost educați de părinți, de bunici. Acum e puțin mai greu pentru noi să obținem vize. Dar nu avem altfel de probleme”, a punctat goalkeeper-ul.

Din țara sa, Babasafari a ajuns la Tatabanya, unde a fost coleg cu dinamovistul Alireza Mousavi. De acolo, Babasafari a mers la Goztepe, în Turcia, pentru ca apoi să accepte oferta Stelei. ”Mousavi, cu care eram coleg la Tatabanya, a venit în România, iar eu m-am dus în Turcia. La vremea respectivă am avut oferă și de la Dinamo, dar nu am acceptat. Nu credeam că handbalul românesc e foarte bun. Mousavi mi-a zis că Liga românească e bună, că sunt condiții bune. L-am ascultat, am primit o ofertă de la Steaua. Am aflat că Steaua e o echipă bună și așa am acceptat să semneze pentru doi ani. Au vrut să mai rămân, dar a fost problema cu criteriile impuse de federație. Criteriile acestea nu sunt bune pentru handbalul românesc”, spune handbalistul.

De altfel, în România, Babasafari și colegii săi din naționala Iranului se simt ca acasă. ”Românii sunt un popor foarte bun. Sunteți foarte apropiați unii de alții, ca iranienii. De asta ne simțim bine aici. Mă simt ca acasă. Oameni se respectă unii pe alții. Când am venit la Timișoara m-am simțit ca și cum m-aș fi întors acasă. Mâncarea e bună. Noi nu mâncăm porc, pentru mine mereu se gătește ceva cu pui sau vită. Și noi avem shawarma. Mâncarea din Iran e foarte bună. În București există un restaurant iranian, Când merg acolo mă simt ca acasă și mănânc prea mult. Și jucătorii de la Dinamo și Steaua merg acolo”, spune handbalistul.

Deși vine din alt continent, și Babasafari simte aerul european al Timișoarei. ”Timișoara e un oraș frumos, calm. Bucureștiul are un trafic cumplit. Dar pentru mine era nimic, pentru că eu vin din Iran. Acolo, în Teheran, dacă vrei să ajungi de undeva în altă parte, e mai complicat. În Timișoara nu e trafic. Centrul e frumos, cafenele sunt foarte frumoase. Râul Bega e foarte frumos. Oamenii sunt fantastici, calmi, respectuoși. Apropierea de Serbia și Ungaria face ca mulți străini să vină aici și să fiți un oraș mai european ca altele”, a mai adăugat handbalistul.

foto: facebook.com/scmpolitehnica

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.