Joma - JSport.roJSport.ro

Majoritatea sportului românesc a intrat în pauză de la instaurarea stării de urgență. Activitatea la Centrul Național Olimpic de Pregătire a Juniorilor Timișoara, unde se antrenează două grupe de handbal masculin, a fost sistată chiar înainte de Liga Zimbrilor. CNOPJ a luat astfel o pauză forțată, la un an de la lansare.

Centrul de la Timișoara a fost lansat la data de 1 martie 2019 (foto). La eveniment au luat parte președintele FRH, Alexandru Dedu, dar și președintele CSOR, Mihai Covaliu. La început, s-a format o singură grupă de băieți născuți în 2002 și 2003, din 18 sportivi. Între timp, s-a mai făcut o grupă, de 2004-2005. Grupa mai mare este antrenată de Attila Horvath și toți sportivii sunt legitimați la SCM Poli. La grupa mai mică, antrenată de Alexandru Nae, sunt handbaliști din zona Timișoarei și de la LPS Banatul. Față de centrele de excelență de handbal, cele de pregătire nu au statut de participare separată în competiții. Banii vin de la CSOR și FRH, și nu de Ministerul Sportului. Centrul de la Timișoara are parteneriat cu primăria pentru antrenamente gratuite în Sala ”Constantin Jude”.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Finanțarea pentru CNOPJ Timișoara vine de la COSR, în funcție de calendarul anului școlar. Din 11 martie, activitatea s-a suspendat. ”Noi am oprit activitatea când s-a oprit și școala. I-am trimis pe toți acasă. Ei stau la hotel, oricum s-a închis și hotelul. Noi avem finanțare de la COSR pe perioada anului școlar. Când se întrerupe școala, întrerupem și noi. Vom putea relua totul când se reia și școala”, ne-a declarat directorul administrativ al CNPOPJ, Dan Dumitru. Până la urmă, din 16 martie, oricum centrul rămânea fără locație de antrenament, deoarece Sala ”Constantin Jude” a fost și ea închisă.

În țară există mai multe centre olimpice de pregătire. Despre cel de la Timișoara, cei de aici sunt mulțumiți de situație după un an de funcționare. Centrul din Banat e căutat, pentru că sportivii au condiții foarte bune. ”Noi suntem mulțumiți după un an de când funcționează centrul. Este unul dintre cele mai căutate din țară. Avem condiții foarte bune de cazare, masă, refacere, antrenament, sală de forță. La școală, majoritatea învață la licee bune, pentru că ne-am dorit altceva pentru ei, să punem accent și pe școală”, spune Dan Dumitru.

La fiecare grupă, cam peste o treime din jucători sunt convocați frecvent la naționalele de juniori. Și în plan sportiv, situația decurge bune. În seria D a Diviziei A, grupa de 2002-2003 s-a impus în fața celor de la CSM Oradea, lider și echipă care anul trecut a promovat, dar nu a avut bani de înscriere în Liga Zimbrilor. ”Echipa e foarte bună. Am bătut liderul CSM Oradea în campionat. Și sunt perspective de creștere”, mai spune Dan Dumitru. În seria D, de șapte echipe, cei de la CNOPJ sunt pe locul 4.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.