Joma - JSport.roJSport.ro

Echipa de handbal SCM Poli a avut parte de un an interesant, început într-o perioadă foarte dificilă, an care le-a adus alb-violeților medalia de bronz și participarea în Cupa EHF.  Un an cu multe oscilații, cu despărțiri de jucători de care publicul se atașase, așadar, nu neapărat un 2016 perfect, însă cu siguranță unul care a redat dreptul handbalului timișorean de a visa la reeditarea trofeului din 1991, ultimul din panoplia clubului studențesc.

Anul a început cu intrarea clubului în SCM Timișoara, astfel că salariile începuseră să fie plătite la zi, doar că jucătorii și antrenorul au rămas cu patru luni de restanțe. După un an cu un joc bun, Poli a terminat sezonul regulat pe locul 5 și astfel, a jucat în play-off cu formația de pe locul 4, Steaua București. Timișorenii au trecut eroic de militari, chiar dacă după un ultim meci care rămâne ca o rușine pe obrazul handbalului românesc, cu bănățenii rămași cu doi jucători în teren în ultimul minut. A urmat Dinamo, o echipă cu un lot extraordinar, care a eliminat-o pe Poli din semifinale, unde, să spunem sincer, ar fi fost aproape imposibil ca echipa lui Pero Milosevic să câștige.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

În ultimul act a fost lupta pentru locul 3 cu Potaissa Turda, iar timișorenii, mânați și de fantastica unitate a lotului, trecut printr-un an foarte greu, a câștigat. Rămâne elocvent momentul în care poliștii au venit acasă cu medaliile de la Turda, când cu greu s-au strâns pentru ultimele poze de final, și cu supărările pentru promisiunile neonorate ale conducerii ajunse până la os. Or pentru unii, chiar era așa, deoarece în vară au plecat Demis Grigoraș, Iulian Halcă, Mihai Timofte și Irakli Chikovani, iar Cristian Fenici avea o înțelegere cu HC Dobrogea Sud.

Reconstrucție iugoslavă. Deocamdată, SCM Poli a mai lăsat loc de așteptări

Chiar și fără jucătorii de care tribuna se atașase după sezoane cu meciuri bune, dar și evoluții dezamăgitoare, Poli a continuat. În vară, federația a cerut acte notariale cum că clubul se va achita de salariile restante către toți jucătorii. Conducerea s-a jurat, handbaliștii au semnat, iar echipa de handbal masculin nu s-a desființat. Pentru a umple locurile rămase libere, Pero Milosevic a adus jucători pe care îi cunoștea din statele fostei Iugoslavii, întrucât situația incertă a clubului până în luna iulie a distrus posibilitatea de a transfera jucători români. Fenici a fost convins să rămână și astfel, alb-violeții au luat-o de la capăt.

În campionat, SCM Poli a avut evoluții oscilante. De altfel, după 16 etape, Timișoara e pe locul 8 din 14, unul nu foarte grozav. În Cupa României, alb-violeții au ajuns în sferturi, după un meci în optimi însă cu o Reșiță muribundă, din care nu e normal să se facă un titlu de glorie. În preliminariile Cupei EHF, timișorenii au jucat în primul tur cu Polva Serviti, formație din Estonia cu un handbal vizibil sub nivelul a ceea ce se joacă în România. În turul II, situația a stat altfel, cu norvegienii de la Oif Arendal, de care Poli a reușit să treacă după două victorii merituoase. În turul III, au venit slovenii de la Ribnica, pe care formația bănățeană i-a învins acasă. Returul a fost însă un dezastru, iar astfel, visul de a accede în grupe se amână.

Cu ce rămâne Poli la final de ”sesiune”

Putem spune despre Poli că a avut ”materii” la care a promovat, dar și ”examene” picate. De mulți ani, clubul și-a închis vechiul site și nici până acum nu are deschisă o pagină web, deși SCM Timișoara are un site propriu, unde s-ar putea posta informații legate și de echipa de handbal. Cei de la secția de handbal ar putea să învețe de la colega de sală BC SCM Timișoara, pe al cărei site se găsesc des material proaspete, care are cont de Instagram și de Sound Cloud. SCM Poli are doar o pagină de Facebook, iar carențele de promovare se resimt și în scăderea numărului de spectatori.

Din păcate pentru anul 2016, Poli este singura echipa din Timișoara care mai face conferințe cu iz de vremuri de tristă amintire, cu n+1 conducători, eventual, la margine, antrenorul și maximum un jucător. SCM Poli nu și-a exploatat destul în planul imaginii actorii principali, sportivii, deoarece conducătorii nu înțeleg că lumea nu va veni niciodată la sală să plătească bilet pentru ei. Din păcate, Poli a reușit contraperformanța să facă o conferință despre sosirea lui Ilie Vaidasigan fără jucător, dar cu doi conducători care au încălcat o lecție esențială a PR-ului și au început să-și certe publicul pentru criticile după eliminarea din cupele europene.

Poli ar putea învăța unele aspecte extrem de pozitive pe care le-am remarcat la clubul din Ribnica. Formația slovenă are doar jucători autohtoni, o sală cu o atmosferă frumoasă, în care crainicul se face auzit fără să răcnească și să prelungească deplasat vocalele, precum o face omologul de la Timișoara, de care tot mai mulți spectatori se plâng pe rețelele de socializare, fără ca cei din conducere să vadă asta.

Tinerii, tot în așteptare

Din păcate, la Poli au jucat puțin și extremele Furak și Neamțu, ca să nu mai spunem că un inter precum Wilhelm Wokan rar a prins foaia de joc. Talentatul pivot Leonard Ștefan nu e aproape niciodată titular, deși nu e cu nimic mai prejos decât Pejovic, ci dimpotrivă. De asemenea, vara aceasta, clubul l-a adus pe interul Alexandru Gurănescu, prezentat ca mare talent, doar la nivel de comunicat de presă, căci publicul nu a reușit să îl vadă jucând. De altfel, la ultimul meci și Pero Milosevic și-a făcut mea culpa că nu l-a introdus în lot.

În plan teoretic, SCM Poli a promis că-și va crește altfel tinerii. Ne rezervăm dreptul de a fi spectici. Cu certitudine însă, echipa se va lupta pentru trofee. Dar în febra meciurilor, când uneori tensiunea crește și nejustificat de mult pentru o întrecere sportivă ce ar trebui să fie și una plină de fair-play, Poli nu trebuie să uite un aspect. Când echipa se bătea la retrogradare și juca duminică dimineața la 11, tribuna era plină când venea Constanța. Acum, sâmbătă la ora 16, cu medaliile la ”gât”, sala a fost mai mult goală decât plină. Efoturile jucătorilor și ale lui Pero Milosevic trebuie dublate și de un PR și comunicare cu presa pe măsura, una în spiritul anului 2017!

foto: facebook.com/Clubul-de-Handbal-CSU-Politehnica-Timisoara

 

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.